![](/media/lib/564/n-azjatycka-855ba6d6f78199e873918e2a07c66986.jpg)
Biedronki azjatyckie w domu. Czy jest się czego obawiać?
29 października 2023, 11:25Od kilkunastu lat jesienią możemy spotkać się się mediach i internecie z doniesieniami o inwazji biedronek na domy i mieszkania. Jednak nie naszych, lubianych biedronek, ale biedronki azjatyckiej (Harmonia axyridis), zwanej czasem arlekinem. Dla niektórych to poważny problem, gdyż H. axyridis może naprawdę tłumnie zawitać do miejsc, w których mieszkamy. Może być to nieco nieprzyjemne, wiązać się z niewielkimi szkodami, jednak biedronki nie są groźne, a problem szybko sam się rozwiązuje. Do następnej jesieni.
![](/media/lib/19/1196942950_173943-281c4e8d7b9ef5a9f9b853e95a7be890.jpeg)
Wielozadaniowe nanocząsteczki kontra nowotwór
6 grudnia 2007, 11:55Obecnie onkolodzy, gdy chcą sprawdzić, czy chemioterapia, której poddany został pacjent, jest skuteczna, muszą odczekać kilka tygodni i sprawdzić czy guz się zmniejszył. Prace naukowców z MIT-u mogą przyczynić się z jednej strony do skrócenia tego procesu, a z drugiej – do zmniejszenia skutków ubocznych chemioterapii.
![](/media/lib/48/konferencja-b4b3163f96b26c5f9d27a1ab04546a49.jpg)
Zaproszenie na konferencję dla mikrobiologów
15 maja 2009, 19:15Sekcja Mikrobiologiczna Studenckiego Koła Naukowego Biologów, działająca przy Instytucie Mikrobiologii, Biotechnologii i Immunologii Uniwersytetu Łódzkiego, ma zaszczyt zaprosić studentów, doktorantów, studenckie koła naukowe oraz młodych pracowników nauki do udziału w konferencji pt. Mikrobiologia w medycynie, przemyśle i ochronie środowiska.
![© WernerKrause](/media/lib/20/1199531249_526883-685faa1e2e824e567b3a0496c3b2a6c2.jpeg)
Ile CO2 możemy jeszcze wyemitować?
4 sierpnia 2010, 16:27Naukowcy z Instytutu Maksa Plancka postanowili obliczyć, ile jeszcze człowiek może wypuścić do atmosfery dwutlenku węgla, by wzrost globalnej średniej temperatury nie przekroczył 2 stopni Celsjusza. Erich Roeckner wraz z zespołem dodali do stworzonego przez siebie modelu informacje o historycznym cyklu obiegu węgla, który pozwala stwierdzić, jak dużo mogą przyjąć lasy i oceany.
![Cząsteczki](/media/lib/69/particles-540e08a0d3150058fd4a5f695aad31b9.jpg)
Próby wyjaśnienia fenomenu neutrino szybszego od światła
17 października 2011, 12:22Gdy przed trzema tygodniami świat obiegła sensacyjna wiadomość o przekroczeniu prędkości światła przez neutrino, setki naukowców ruszyły do pracy, zastanawiając się nad wyjaśnieniem tego fenomenu. Do zbiorów arXiv trafiło już ponad 80 prac, których autorzy próbują opisać nowo odkryte zjawisko.
![DNA](/media/lib/110/n-dna_double_helix_by_nhgri-9932bc5ff999a05240fe4241ac9252a8.jpg)
Pierwsi chętni do wygrania 10 milionów dolarów
25 lipca 2012, 18:15X Prize Foundation poinformowała, że pierwszą firmą, która zgłosiła do konkursu Archon Genomics X PRIZE jest firma Life Technologies Corporation. Główną nagrodą w konkursie jest 10 milionów dolarów
![](/media/lib/123/n-antarktyda-ab7675bbbc6346955f583bfdc17bfe52.jpg)
Nowy wulkan pod pokrywą lodową
18 listopada 2013, 12:35W Zachodniej Antarktydzie, kilometr pod pokrywą lodową, formuje się nowy wulkan. Do takich wniosków doszli uczeni, którzy w styczniu 2010 roku ustawili na Ziemi Marii Byrd dwie przecinające się linie z sejsmografów. Wówczas to po raz pierwszy udało się ustawić w jednym z najzimniejszych regionów świata liczne instrumenty naukowe, które mogły pracować przez cały rok
![](/media/lib/101/n-matematyka-5d069b9d5b7df6df7f10524bb380def2.jpg)
Matematyk ma żal do kolegów
8 stycznia 2015, 12:55Shinichi Mochizuki z Uniwersytetu w Kioto opublikował przed 2 laty 500-stronicowy dokument w którym, jak twierdzi, dowiódł prawdziwości hipotezy ABC. Uczony ma jednak żal do kolegów matematyków, gdyż żaden z nich nie przeprowadził dotychczas krytycznej analizy jego pracy.
![](/media/lib/140/n-protonproton-bcef8afccca7e11a72b50f09dcec64c4.jpg)
CERN udostępnia dane
26 kwietnia 2016, 05:54CERN udostępnił 30 terabajtów danych, czego około 1/3 to dane ze zderzeń protonów wykonanych w 2011 roku w Wielkim Zderzaczu Hadronów. Informacje te nie przydadzą się przeciętnemu zjadaczowi chleba, gdyż są w formie surowej, natomiast skorzystają z nich środowiska naukowe i edukacyjne
![](/media/lib/274/n-buraki-d4ac5700cba88db3e5f5a1a3358433c0.jpg)
Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.